Fajon na diplomatskem posvetu: “Naša zunanja politika bo uspešna, če bo odprta in vključujoča”

26. posvet slovenske diplomacije, ki je potekal 25. in 26. januarja na Brdu pri Kranju in se ga je udeležilo 55 vodij slovenskih diplomatskih predstavništev in konzulatov ter številni predstavniki Ministrstva za zunanje in evropske zadeve, je zarisal nove smernice slovenske zunanjepolitične strategije.

Ministrica Fajon otvori 26. posvet slovenske diplomacije
Ministrica Fajon otvori 26. posvet slovenske diplomacije | Avtor Daniel Novakovič, STA1 / 12

Diplomatski posvet je vodila ministrica za zunanje in evropske zadeve Tanja Fajon, ki se je v svojem nagovoru uvodoma diplomatom zahvalila za opravljeno delo in ob tem izrazila željo, “da bi tudi širša javnost bolje razumela, zakaj je diplomacija pomembna. K temu lahko največ prispevamo sami – s svojim kakovostnim delom, z nenehnim premišljevanjem in izboljševanjem našega sistema”, je pozvala.  

Ministrica Fajon je v nagovoru predstavila prioritete slovenske zunanje politike v prihodnjem obdobju, kot so tesnejše povezovanje z jedrnimi državami Evropske unije ter nadaljnje diplomatske aktivnosti v naši soseščini, zlasti na Zahodnem Balkanu in v Sredozemlju v luči vojne v Ukrajini, ki predstavlja osrednji varnostno-politični izziv v Evropi in širše. Ob tem je ministrica pozvala: “Evropska unija mora nadaljevati s politiko širitve kot instrumentom za stabilizacijo razmer v svoji soseščini” in ob tem državam Zahodnega Balkana zagotovila nadaljnjo tehnično in politično podporo Slovenije v procesu približevanja Uniji. Med prioritete pa je umestila tudi feministično zunanjo politiko.

“Slovenija je v vojni v Ukrajini jasno na strani tistih, ki spoštujejo mednarodno pravo in Ustanovno listino OZN”, je poudarila ministrica, “zato smo jasno obsodili vojaško agresijo na Ukrajino in državi nudimo potrebno podporo”. Izrazila je željo, da bi v Ukrajini čim prej zavladal mir. Ko bo mir vzpostavljen, pa je po prepričanju ministrice treba ponovno vzpostaviti dialog z Rusijo in s tem preprečiti nastanek nove hladne vojne v Evropi.

Ministrica za zunanje in evropske zadeve je v nagovoru obravnavala tudi druge globalne izzive od klimatske krize in migracij, do kibernetske varnosti in boja proti dezinformacijam.

Slovensko kandidaturo za članstvo v Varnostnem svetu Združenih narodov je ministrica Fajon opredelila kot naš skupni nacionalni projekt, kjer moramo vsi nosilci ključnih političnih funkcij in celotna slovenska diplomacija dati maksimalni prispevek.”

“Jaz si želim, da je Evropa močna, povezana, da obstaja solidarnost in da s svojo odprto, vključujočo in ambiciozno zunanjo politiko delujemo na način, da zagotavljamo vladavino prava in spoštovanje človekovih pravic”. Kot ključno sporočilo posveta pa je ministrica opredelila, smo je lahko naša zunanja politika bistveno boj glasna in ambiciozna pri zasledovanju ciljev, “kar bomo dokazali že junija, ko bo glasovanje za sedež v Varnostnem svetu”.

Tudi predsednik vlade dr. Robert Golob, ki se je udeležil prvega dne posveta, je članstvo v Varnostnem svetu OZN označil za prvi cilj naše zunanje politike in poudaril: “Samo znanje pri tem ne bo dovolj. Morali ga bomo uporabiti dovolj pogumno, da bomo ta ambiciozni cilj dosegli.”

Častni gost letošnjega posveta slovenske diplomacije je bil minister za zunanje zadeve, Evropsko unijo in sodelovanje Kraljevine Španije José Manuel Albares Bueno.

Danes je udeležence posveta nagovorila tudi predsednica države Nataša Pirc Musar, v popoldanskem delu pa bo z diplomati razpravljala še predsednica Državnega zbora mag. Urška Klakočar Zupančič.

Dodaj odgovor