PRIORITETE MATJAŽA HANA KOT MINISTRA ZA GOSPODARSTVO, TURIZEM IN ŠPORT:

NAREDIL BOM VSE ZA NOVE ZMAGE SLOVENSKEGA GOSPODARSTVA, TURIZMA IN ŠPORTA

Matjaž Han je pred pristojnim odborom Državnega zbora predstavil svojo vizijo za vodenje novega Ministrstva za gospodarstvo, turizem in šport. Zavzel se je za dialog med državo, gospodarstvom, zaposlenimi, civilno družbo in lokalno skupnostjo ter iskanje sinergij znotraj treh stebrov ministrstva: gospodarstvom, turizmom in športom.

13. januar 2023

V uvodu predstavitve je Matjaž Han predstavil uspehe dosedanjega vodenja Ministrstva za gospodarski razvoj in tehnologijo. V zadnjih sedmih mesecih je skupaj s sodelavkami in sodelavci med drugim vzpostavil intenziven dvosmeren dialog z gospodarstvom, odpravil kronične zamude pri implementaciji evropske zakonodaje in gospodarstvu zagotovil pomoč v energetski krizi.

Izpostavil je, da ga je kot dolgoletnega poslanca vedno motilo, ko so se resorji izgovarjali drug na drugega in se izogibali odgovornosti, zato, kot je dejal Han, želi biti drugačen minister: »Minister, ki rešuje probleme. Tudi v sodelovanju z drugimi resorji smo skupaj rešili problem Svetovnega prvenstva v odbojki in v Slovenijo pripeljali dodatne tekmovalne skupine, omogočili Evropsko rokometno prvenstvo, premikamo zastoj pri organizaciji Olimpijskega festivala evropske mladine v Mariboru in našli denar za spodbude za Netflixovo filmsko produkcijo v Sloveniji, s katero smo dejansko za en mesec podaljšali turistično sezono na Obali in z izjemno dobrim multiplikatorjem povrnili vložen denar, pri tem pa zapolnili domače produkcijske, kadrovske in turistične kapacitete.«

S preoblikovanjem vlade bo nastalo tudi novo ministrstvo, ki bo temeljilo na treh stebrih: gospodarstvo, turizem in šport ter iskanju sinergije med njimi.

Povezano gospodarstvo, turizem in šport prinašajo številne sinergijske učinke. Verjamem, da lahko z dobrim akcijskim pristopom, z dobrim sodelovanjem in z jasnimi cilji dosežemo velike preboje. Kljub tej obsežni in konkretni predstavitvi lahko vse svoje načrte strnem v eno sporočilo: naredil bom vse za nove zmage slovenskega gospodarstva, turizma in športa

Matjaž Han

Na področju gospodarstva je Matjaž Han napovedal, da bo njegova prva naloga zagotoviti vzdržne pogoje za poslovanje podjetij v krizi, druga naloga pa v sodelovanju z gospodarskimi organizacijami spremljati stanje v gospodarstvu in mu zagotoviti učinkovito in ciljno podporo pri nadaljnjem razvoju.

Med cilji je Han izpostavil uvrstitev Slovenije v krog držav močnih inovatork, spodbujanje boljšega plačila usposobljenih strokovnjakov, izboljšanje okolja za rast slovenskih razvojnih podjetij, krepitev lesne industrije, krepitev internacionalizacije in gospodarske diplomacije, ukrepi za večjo privlačnost Slovenije za globalne talente in izboljšanje letalske povezljivosti. Skupaj z ekipo se bo posvetil tudi izboljšanju učinkovitosti postopkov, krepitvi zelene transformacije gospodarstva in krepitvi partnerstva med podjetniki, delavci in okoljem.

Na področju turizma bo njegova ključna naloga dvig dodane vrednosti. »Višjo dodano vrednost nam omogoča dejstvo, da smo država z izjemnimi naravnimi in kulturnimi danostmi. Smo pionirji na področju trajnostnega razvoja, večkrat označeni za eno najbolj trajnostnih destinacij na svetu, hkrati pa velesila vina in kulinarike, z izjemnim potencialom outdoor doživetij. Poudarek bo tudi na Kobilarni Lipica, ki jo želi skupaj z ekipo razviti v enega od nosilnih nacionalnih turističnih biserov,« je povedal Matjaž Han.

Please wait while flipbook is loading. For more related info, FAQs and issues please refer to DearFlip WordPress Flipbook Plugin Help documentation.

DearFlip: Loading PDF Worker …

»Odločitev, da šport prvič v zgodovini naše države povežemo z gospodarstvom in turizmom, je prelomna in jo razumem kot izziv in odlično priložnost za nadaljnji razvoj in utrditev Slovenije med najuspešnejšimi državami,« je dejal.

Na področju športa si bo Han prizadeval za krepitev pomena športa, spodbujanje športnega turizma in športnih dogodkov v Sloveniji, krepitev športne infrastrukture, oblikovanje sistemskega stebra za načrtovanje in sofinanciranje organizacije velikih športnih prireditev in jasno utrjevanje sodelovanja športa, gospodarstva in turizma.

»Povezano gospodarstvo, turizem in šport prinašajo številne sinergijske učinke. Verjamem, da lahko z dobrim akcijskim pristopom, z dobrim sodelovanjem in z jasnimi cilji dosežemo velike preboje. Kljub tej obsežni in konkretni predstavitvi lahko vse svoje načrte strnem v eno sporočilo: naredil bom vse za nove zmage slovenskega gospodarstva, turizma in športa,« je na pristojnem delovnem telesu DZ zaključil predstavitev kandidat za ministra Matjaž Han.

Dodaj odgovor