VSO o ukinitvi muzeja: “Gre za zgodovinski izbris in zgodovinsko napako”

Predstavniki Združenja za vrednote slovenske osamosvojitve (VSO) dajejo vladi do 10. februarja čas, da znova premisli o združitvi Muzeja slovenske osamosvojitve in Muzeja novejše zgodovine Slovenije. Sicer ji bodo nasprotovali z akcijskim načrtom v obrambo samostojnega muzeja osamosvojitve in tudi same osamosvojitve. Na današnji novinarski konferenci so sodelovali Lojze Peterle, Janez Janša, dr. Dimitrij Rupel in Jelko Kacin.

Predsednik združenja Lojze Peterle je na današnji novinarski konferenci uvodoma poudaril, da osamosvojitev ni zadeva desnice, kar si danes želijo mnogi prikazati in postaviti kot dodaten element polarizacije namesto združevanja, kar je v resnici osamosvojitev bila.

slika

Poudaril je, da je sodeloval v treh vladah, pa takšnega oblastnega lomastenja in grobega uveljavljanja politične sile še ni doživel. Vladi Roberta Goloba je v imenu združenja VSO dal čas do 10. februarja. V kolikor ta škodljive odločitve do takrat ne bo spremenila, bo združenje temu udarcu slovenski državotvornosti nasprotovalo z akcijskim načrtom, ki bo vseboval več elementov, ne le zborovanje. »NE more imeti stroke le ena politična opcija,« je še poudaril Lojze Peterle.

slika

Dr. Dimitrij Rupel je ob tem opozoril, da ne gre za stroške in podvajanja, pač pa da si je politika zadala nalogo, da bo depolitizirala kulturo in da želi aktualna vlada prevzeti zgodovino. 

slika
Jelko Kacin je  poudaril, da ne govorimo o dejanju ene ministrice, ampak o dejanju celotne vlade, v katerem ne vidi razlike med koalicijskimi partnerji. Kot je dejal, so tri stranke hkrati pritisnile na tipko “delete”, kar je nezrelo in politično nesprejemljivo. 

slika
Predsednik SDS Janez Janša pa je novinarski konferenci dejal, da če si kakšen dogodek zasluži dostojno obeležitev, je to dogodek, ko smo bili Slovenci enotni. Pri tem je izpostavil, da v Sloveniji obstaja 57 muzejev in da če bi pri ukinitvi šlo za racionalizacijo, bi se danes združevali muzeji, ki imajo enaka imena. Če bi šlo za bojazen, da bi ta muzej, ker ga je ustanovila prejšnja vlada, to obdobje prikazoval enostransko, pa da  ima ta vlada pristojnosti, da menja vodstvo. Kot je poudaril Janša, ne gre za dejanje ene ministrice, ki ni dorasla svoji funkciji in ki dela škodo vsenaokrog. Izdajalsko potezo je po njegovih besedah potegnila vlada. Pri tem je dejal, da gre za strel z obema rokama v obe lastni koleni. Ob koncu je predsednik SDS poudaril, da se pridružuje odločitvi predsedstva, ki je dala vladi čas za ponovno odločitev do 10. februarja. Na novinarsko vprašanje glede morebitne interpelacije ministrice Aste Vrečko je Janša odgovoril, da bi bila interpelacija upravičena ali dovolj, dokler je obstajal le sklep ministrstva, zdaj pa gre za sklep vlade.

Dodaj odgovor