Ali se ruski medenjaki res pečejo brez ingverja?

Medenjake v Rusiji pečejo že več kot tisoč let. Prvotno so bili narejeni iz ržene moke, veliko medu (do 50%) in soka iz jagodičevja. Iz testa so naredili debele ploščate kolače in jih spekli v pečici. Tako je nastal medeni kruh, prototip ruskih medenjakov.

V poznejših stoletjih se je “medeni kruh” razvil v “kovrižko” (izhaja iz ruske besede kovriga, kar pomeni velik okrogel hlebec, op. ur.) in na njegovo skorjo so začeli risati vzorce, ki so bili povezani z določenim praznikom, pomembnim dogodkom ali nekim krajem. Obstaja na primer zapis o veliki “kovrižki” z grbom Moskovske države, ki so ga spekli ob rojstvu bodočega carja Petra I. ob koncu 17. stoletja. Zelo verjetno je, da so temu kruhu poleg medu dodali tudi začimbe. V državo so jih pripeljali iz Indije in Bližnjega vzhoda, vendar so bile zelo drage, zato so bile na voljo le izbrancem.

Kovrižka

KovrižkaLegion Media

V 18. stoletju so začimbe postale cenejše in prodrle v množične kulinarične recepte, vključno z recepti za medenjake. Takrat se je začela razvijati proizvodnja medenjakov. Zanimivo dejstvo je, da je ruska beseda za medenjak (“pranjik”) izšla prav iz besede “pranjosti”, kar pomeni začimbe.

Katere začimbe dodajajo medenjakom?

Po besedah kulinaričnega zgodovinarja Viljama Pohljobkina so za pripravo ruskih medenjakov uporabljali cimet, klinčke, kardamom, limonino lupinico, piment, muškatni orešček, zvezdni janež, meto, navadni janež in ingver. Kot lahko vidite na seznamu, vloga ingverja ni bila prevladujoča.

Legion Media

Znani sovjetski avtor slaščic Robert Kengis je v svoji kuharski knjigi “Domača priprava tort, peciva, piškotov, medenjakov, pit” (1959) zapisal, da čim več medu je v medenjakovem testu, tem manj začimb je potrebno dodati.

“Medenjake brez medu je treba precej bolj aromatizirati. Za mešanico začimb je potrebno vzeti 35% koriandra, 30% cimeta, 10% kardamoma, 10% muškatnega oreščka ter po 5% klinčkov, zvezdnega janeža in pimenta. Razmerje začimb lahko spremenite po okusu. Za aromo in okus lahko dodate tudi 1/2 skodelice olupljenih in sesekljanih orehov, arašidov ali mandljev, kandirano sadje, limonino ali pomarančno lupinico in 5-10 gramov vaniljevega sladkorja.

Izdelava tulskih medenjakov v slaščičarskem obratu Stara Tula

Izdelava tulskih medenjakov v slaščičarskem obratu Stara TulaSergej Pjatakov /Sputnik

Pri ruskih medenjakih ingver ne igra vloge glavnega barvila, saj če je medenjak izdelan iz ržene moke in temnega ajdovega medu, je testo v vsakem primeru temno.

Če pa so medenjaki narejeni brez medu, s sladkorjem in iz svetlejše moke, Kengis svetuje, da se testu doda žgani sladkor, dokler se ne obarva v svetlo rjavo barvo.

Regionalni medenjaki

Legion Media

Recepti za ruske medenjake se razlikujejo glede na regijo. Najbolj znani in priljubljeni so izdelani v Tuli. Pečejo jih v modelih za medenjake iz medenega in sladkornega testa, nadev pa je iz goste marmelade. Slednje se lahko razlikujejo, vendar je najpogostejša jabolčna marmelada. Obstajajo tudi nadevi iz črnega ribeza, brusnic, kondenziranega mleka, z orehi in še mnogo drugih. Medenjaki so na vrhu okrašeni z napisi in risbami ter prekriti z glazuro – takšnim pravijo, da so “potiskani”.

Arhangelsk. Slaščičarka iz Arhangelska Jelena Menšikova kaže medenjake

Arhangelsk. Slaščičarka iz Arhangelska Jelena Menšikova kaže medenjake “kozul”. 30. december 1983Gubski S./TASS

Na severu Rusije že stoletja obstaja druga različica te sladice – kozuli, ki so narejeni v obliki živalskih figur. Še posebej priljubljeni so postali v začetku 19. stoletja, ko so v Arhangelsku zgradili tovarno sladkorja. Slaščičarji so z ostanki melase, ki je bila cenejša od sladkorja, medenjakom dali rjavo barvo in sladek okus. V njihovo testo so običajno dodali cimet in klinčke.

Legion Media

Vir.: SI.RBTH.com

Dodaj odgovor