Kako speči puhaste prosene palačinke ?

V času praznovanja Maslenice, ruskega pusta, lahko poskusite veliko različnih vrst palačink. Ene najbolj puhastih in spužvastih palačink, znane kot “Pačat”, pripravljajo v Mordoviji.

Kako speči puhaste prosene palačinke iz ruske Mordovije (RECEPT) ?

Pačat je posebna vrsta palačink iz Mordovije, regije, ki leži približno 450 km jugovzhodno od Moskve. Za palačinke pačat je značilna gostota, debelina in puhasta oblika, ki se doseže tako, da poleg pšenične moke v testo dodajo tudi proso, grah, ajdo ali zdrob.

Pačat se pripravi s kvasom, zaradi česar nastanejo velike spužve. Debelina lahko doseže do 2,5 centimetra, vse pa je odvisno od plasti testa v posodi. Palačinke pačat so izdatno namazane z maslom, ki se vpije v velike pore.

V poganskih časih so palačinke veljale za žrtveni kruh, zdaj pa so zaščitni znak Mordovije. V glavnem mestu regije, Saransku, lahko najdete veliko lokalov s hitro prehrano s temi posebnimi debelimi palačinkami. Tradicionalno goste pričakujejo z visokim kupom palačink pačat, ki so jih spečejo za praznike ali pripravijo za družino ob običajnih dnevih.

Najbolj pogosto so palačinke pačat narejene iz prosene kaše. Obstajata dva načina: kuharji testu včasih dodajo proseno kašo ali pa proseno kašo zmeljejo v moko in jo dodajo pšeničnim kosmičem. Uporabila sem drugo možnost.

Pačat je dober način za uvedbo prosa na družinski jedilnik. Ima veliko koristi za zdravje! Proso pomaga iz telesa odstranjevati škodljive toksine in antibiotike, poleg tega pa ga nasiči s pomembnimi mikro- in makroelementi. Jedi iz prosa so še posebej koristne proti sladkorni bolezni in aterosklerozi ter pomagajo izboljšati delovanje jeter, trebušne slinavke, srca in ožilja ter živčnega sistema. Zaradi visoke vsebnosti silicija in fluora proso krepi tudi kosti, zobe, lase in nohte, sledi bakra pa dajejo prožnost mišicam in kostem. To zdravo žito sem izbrala tudi zaradi njegovega blagega okusa in prijetne rumene barve.

Palačinke pačat niso zelo sladke, zato jim dodamo preliv. Zaradi kvasa so malce kiselkaste. Niso elastične, zato je bolje, da jih ne zavijemo, temveč prepognemo na pol ali pa jih prerežemo z nožem. Postrežemo jih z medom, kislo smetano ali marmelado.

Te rumene spužvaste palačinke spominjajo na pomladno sonce in so idealne za praznovanje Maslenice.

Sestavine za 8 do 10 palačink velikosti 18 cm:

Julija Mulino

Pšenična moka – 1 skodelica (150 g)

Proseni zdrob – 1/2 skodelice (100 g)

Mleko – 200 ml

Jajca – 2

Suhi kvas – 5 g

Sladkor – 1 žlica

Sol – 1/2 žličke

Maslo za premazovanje

Sončnično olje za peko

Priprava:

Operemo kašo in jo splaknemo. Osušimo na papirnati brisači.

Julija Mulino

Na nizki temperaturi med nenehnim mešanjem posušimo v ponvi.

Julija Mulino

Proso zdrobimo v moko.

Julija Mulino

V toplem mleku raztopimo kvas.

Julija Mulino

V globoki skledi stepemo jajca s sladkorjem in soljo.

Julija Mulino

Zmešamo pšenično in proseno moko.

Julija Mulino

Jajcem dodamo mleko in moko.

Julija Mulino

Premešamo, pokrijemo in pustimo na toplem mestu 1,5/2 ure.

Julija Mulino

Nato v testo za palačinke vmešamo maslo.

Julija Mulino

Pečemo na vroči ponvi.

Julija Mulino

Vsako palačinko premažemo z maslom.

Julija Mulino

Takoj postrežemo z medom, kislo smetano ali marmelado.

Julija Mulino

Dober tek!

Brent Hofacker/500px/Getty Images

Vir: SI.RBTH.com

Dodaj odgovor