Od jajca do školjke: 10 najbolj bizarnih ruskih hiš

V Rusiji lahko najdete skoraj vse arhitekturne sloge: klasicizem, secesijo, sodobne nebotičnike… Obstaja pa tudi arhitektura, ki se popolnoma razlikuje od običajnih stavb, v katerih živijo ljudje. Kdo jih je zgradil in zakaj?

1. Hiša v vodnem stolpu, Tomsk

Legion Media

Sibirsko mesto Tomsk je znano predvsem po svoji zgodovinski leseni arhitekturi (več fotografij si oglejte tukaj), danes pa prebivalci gradijo tudi ustvarjalne domove.

Leta 2012 je Aleksander Lunjov od mestne uprave v Tomsku kupil vodni stolp iz poznega 19. stoletja in se odločil, da ga bo preuredil v svoje stanovanje. Za obnovo fasade in notranjih prostorov je potreboval osem let. Vanj se je lahko preselil šele leta 2020. Stolp je zdaj razdeljen na šest nadstropij, v vsakem je en prostor. Trenutno je dokončano le eno nadstropje, v katerem živi, preostala nadstropja so še v delovnem procesu.

2. Hiša, natisnjena v 3D-tehniki, Jaroslavelj

Oleg Smislov/Sputnik

V tej prestolnici “Zlatega prstana” se ne nahajajo le stavbe srednjeveške Rusije, temveč tudi podjetje, ki izdeluje 3D-tiskalnike za gradnjo. Že leta 2017 so predstavili eno največjih tiskanih zasebnih hiš v Evropi s površino skoraj 300 kvadratnih metrov.

Za tisk je bil potreben le mesec dni, notranjost pa je nastajala dve leti in zdaj v njej živi družina.

Trenutno to podjetje gradi celotno naselje z omenjeno tehnologijo.

3. “Mačja” hiša, Jaroslavelj

Vlada Jaroslavske regije

Težko je verjeti, vendar je bila tudi ta hiša ali bolje rečeno poletna hiša lokalnega prebivalca zgrajena s 3D tiskalnikom istega podjetja, vendar na nekoliko drugačen način. Za hišo je bilo v delavnici natisnjenih 150 delov, ki so bili nato sestavljeni na kraju samem.

Rezultat je hiša v obliki mačke, ki drži Rubikovo kocko v svojih tačkah! Notranja površina je le 23 kvadratnih metrov, skupna višina pa je 5,4 metra.

4. Hiša v obliki jajca, Moskovska regija

Ivan Jerofejev

Znani moskovski kipar Grigorij Orehov je to hišo v obliki jajca zgradil za svojo hčerko Agato. Zamisel za to futuristično konstrukcijo se je porodila v iskanju otroške hišice za igro. “Hčerka me je že več let prosila za igralno hišico, vendar smo družina perfekcionistov, zato ne moremo kupiti kar nekaj in zaključiti zadevo,” pravi Orehov.

5. Privatna rezidenca NN, Moskovska regija

J. Mayer H + Alexander Erman Architecture & Design

Leta 2019 se je zunaj Moskve pojavila nenavadna hiša, ki ob pogledu od zgoraj postane nerazločljiva od svojega naravnega okolja. To hišo je za neimenovanega naročnika zasnoval nemški biro “J.Mayer.H”. Po besedah arhitektov se meja med hišo in pokrajino izbriše in pojavi se občutek naravnega okolja. Površina hiše znaša kar 5.600 kvadratnih metrov. Sama stavba spominja na obliko velikanske školjke ali lista drevesa. Gradnja je trajala 2,5 leta, kar je za tako kompleksen projekt zelo malo.

6. Stavbe “Kolos”, Moskva

RussianRealty.ru

Pred olimpijskimi igrami v Moskvi leta 1980 so bile zgrajene znamenite okrogle hruščovke (več o njih si lahko preberete tukaj). Te okrogle panelne stanovanjske stavbe na jugu Moskve pa so bile zgrajene konec devetdesetih let prejšnjega stoletja. Gre za eksperimentalno serijo 24-nadstropnih stavb, imenovanih “Kolos”.

Spodnja tri nadstropja so namenjena trgovinam, v višjih nadstropjih pa so običajna stanovanja, vendar s konkavnimi stenami.

7. Hiša v obliki slona, Moskovska regija

MOSKOVSKA REGIJA, RUSIJA, 2016. Hiša v obliki slona v vasi Ostrovci na Centralni ulici.

MOSKOVSKA REGIJA, RUSIJA, 2016. Hiša v obliki slona v vasi Ostrovci na Centralni ulici.Mihail Džaparidze/TASS

To hišo v moskovskem predmestju Ostrovci je Sergej Kožuro zgradil kot eksperiment. Danes pa je to ena od znamenitosti, ki si jih je treba ogledati v regiji. Zamisel je bila zgraditi bivalno hišo v obliki slona (se spomnite, da je Rusija njihova domovina? Ne? Potem si več o tem preberite tukaj. Vendar pa 4-nadstropna hiša še ni našla lastnika.

8. Kupolasta hiša, Novosibirsk

NOVOSIBIRSK, RUSIJA - 10. MAJ 2020: Ivan Dirkin (Mazurenko), umetnik, arhitekturni producent in ustanovitelj podjetja Neodome, pozira ob hiši v obliki kupole, ki jo je zasnoval in zgradil za stranko v Ordinskem okrožju v Novosibirsku.

NOVOSIBIRSK, RUSIJA – 10. MAJ 2020: Ivan Dirkin (Mazurenko), umetnik, arhitekturni producent in ustanovitelj podjetja Neodome, pozira ob hiši v obliki kupole, ki jo je zasnoval in zgradil za stranko v Ordinskem okrožju v Novosibirsku.Kirill Kuhmar/TASS

Lokalni oblikovalec Ivan Dirkin je pred približno 10 leti v največjem sibirskem mestu začel graditi hiše v obliki kupule. Njegova prva hiša je postala prava mestna znamenitost; v njej je prirejal predavanja, razstave in zabave. Zdaj gradi hiše po naročilu s tehnologijo, ki jo je izumil sam.

Preberite o poskusu življenja pod kupolo v najhladnejšem delu Rusije.

9. Balonasta hiša, Altaj

Aleksander Krjažev/Sputnik

Še eno hišo v obliki krogle smo odkrili visoko v gorovju Altaj, v vasi Multa, ki je priljubljena turistična točka. Gre za trinadstropno hišo, ki jo lastniki oddajajo tudi v turistične namene. Kljub navidezni majhnosti je v njej šest spalnic, kompletna kuhinja in velika dnevna soba. Hiša se ogreva s pečjo.

10. Hiša-školjka, Sverdlovska regija

Arhitekturni studio Veža

Leta 2012 se je nedaleč od Jekaterinburga v vasi Tavatuj pojavila hiša nenavadne oblike. Zase jo je zgradil lokalni arhitekt Jurij Gajdukov.

Hiša ima tri nadstropja: spodaj je hodnik s knjižnico, v drugem nadstropju sta kuhinja in dnevna soba, v tretjem nadstropju pa spalnica. V hiši praktično ni ravnih linij; zdi se, kot da vse skupaj pluje in lebdi. Kaj pa menite vi?

Vir: SI.RBTH.com

Dodaj odgovor