Lenovo v prenosnik IdeaPad V14 vgradil ADM Ryzen procesor

S peto generacijo procesorjev AMD Ryzen je ameriško podjetje začelo rušiti večdesetletno prevlado procesorskega giganta Intel, ki je imel nekoč več kot 90-odstotni tržni delež. V Lenovo IdeaPad V14 vgrajeni procesor AMD Ryzen 7 5700U dokazuje, da se odlično znajde tudi v tem prenosniku.

Lenovo je v črni prenosnik vgradil procesor AMD Ryzen 7 5700U in zmagal

Kdo ali kaj je Lenovo IdeaPad V14? Gre za vsestranski prenosni računalnik, ki je namenjen aktivnim in kreativnim uporabnikom: študentom pa tudi vsem drugim, ki od svojega prenosnika zahtevajo nekaj več, a za dodatne funkcionalnosti ali lastnosti niso pripravljeni porabiti slehernega privarčevanega evra. Odlični prenosni računalniki so namreč danes pregrešno dragi. Zmoglivejše verzije Yoga ali ThinkPad stanejo tudi do 2000 evrskih tisočakov ali več!

No, IdeaPad V14 pa je zelo dober prenosnik, ki ob prečiščeni obliki izžareva kakovostno izdelavo. Očaral nas je že 14-palčni zaslon IPS polne visoke ločljivosti (Full HD), ki je zelo svetel (vsekakor svetlejši od večine tekmecev) in prikazuje žive barve. Všeč nam je dejstvo, da kitajski proizvajalec torej ni varčeval tam, kjer varčuje večina – pri zaslonu, v katerega uporabniki gledamo ure in ure.

AMD procesor naj bo in to ta hiter!

Preizkušeni prenosnik IdeaPad je imel vgrajen procesor AMD Ryzen 7 5700U se je izkazal z zmogljivostjo in varčnostjo hkrati, saj je njegovih 8 jeder obdelovalo kar 16 niti ukazov naenkrat (živela večopravilnost!), v procesor pa je vgrajena tudi grafika AMD Radeon Vega 8, s katero bomo brez težav igrali številne spletne igre. Preizkušeni prenosnik je imel vgrajenih 8 gigabajtov hitrega pomnilnika DDR4 in se prav v nobenem trenutku ni zdel podhranjen. Hrambi podatkov pa je namenjen pogon SSD kapacitete 256, izdelal pa ga je Samsung, kar je dober obet za hitrost delovanja.

Vgrajena baterija je kos zahtevam sodobnega uporabnika, ob nezahtevnem delu smo dosegali tudi do 10-urno avtonomijo, ki pa se je ob igranju iger prepolovila. A tudi to ni nikakršna težava, saj je prenosnik opremljen z Lenovovo tehnologijo RapidCharge, ki baterijo hitro založi z novo zalogo elektronov. Krajši postanek med letoma ob vrnitvi v domovino je namreč pokazal, da že dobre četrt ure polnjenja bateriji zagotovi dodatno dveurno avtonomijo za lažje delo ali ogled filma. Impresivno!

Zvok in slika, kot se šika

Zaslon smo že pohvalili, pohvalno pa mu sledi tudi zvočna podoba prenosnika. Pod zvočno rešitev so namreč podpisani Dolby strokovnjaki in to ne le pod programske rešitve, temveč tudi v pod reže vgrajene zvočnike. Zvočna kulisa prenosnika je odlična, a pod pogojem, da je ta na trdni podlagi. Zvočni sistem se namreč zanaša na odboj zvoka, zato prenosnik na podlagi precej bolje zveni od prenosnika v naročju. In ko smo že pri zvoku – IdeaPad V14 nam lahko tudi prisluhne, saj ima nameščen operacijski sistem Windows 10 PRO, v katerem se lahko odločimo, ali se bomo pogovarjali z Microsoftovo digitalno pomočnico Cortano ali pa s precej bolj razširjeno Amazonovo pomočnico Alexo. Mi smo preizkusili par osnovnih ukazov za predvajanje glasbe in se prepričali v to, da nas prenosnik dejansko sliši in upošteva, vse dokler se nahajamo v radiju do petih metrov.

Tipkovnica z eno napako

Tipkovnica prenosnika nam je všeč, saj nudi udobno tipkanje. Edini manjši minus pa je zasnova smernih tipk. Medtem ko sta tipki za levo in desno celo malce večje velikosti od ostalih tipk, sta tipki za gor in dol le polovične velikosti – in to je edina zamera temu prenosniku oziroma tipkovnici. Pa mogoče dejstvo, da ni osvetljena. A tudi takšne ponuja Lenovo v malo dražjih modelih. Pri osnovnem modelu, pa žal vsega ne moreš dobiti.

Odlično uravnotežen sistem

Glede ostalega namreč nimamo pripomb. Priključkov je dovolj (HDMI, 3x USB, tudi USB-C(!)) in so nameščeni tam, kjer jih uporabnik pričakuje. Pohvalno so inženirji na desno stran prenosnika namestili dve reži USB (za lažji priklop zunanje miške in/ali tipkovnice), pri čemer lahko ena izmed rež tudi hitro polni druge naprave. Všeč nam je bilo tudi dejstvo, da ni manjkal niti bralnik kartic SD.

Za preizkušeni prenosnik slovenski trgovci želijo okoli 549 EUR, kar se nam zdi odlična cena. Res ni težko razumeti, zakaj je Lenovo največji proizvajalec prenosnikov na svetu. Boljše opremljen model z kar 24 GB spomina in 1 TB SSD diska, pa je na voljo za še vedno ugodnih 749 EUR glede na specifikacijo seveda.

Dodaj odgovor