Sony prejel kar štiri nagrade TIPA

Sonyju je združenje Tehnical Image Press Association znova podelilo priznanje za svoje delo in prepoznalo vrhunske in inovativne Sonyjeve izdelke. Skupno je Sony prejel kar štiri nagrade TIPA. Med drugim je fotoaparat Alpha 7R V prejel nagrado za “najboljši profesionalni fotoaparat polnega formata”, fotoaparat ZV-E1 pa nagrado za “najboljši profesionalni fotoaparat za ustvarjanje vsebin”.

NAJBOLJŠI PROFESIONALNI FOTOAPARAT POLNEGA FORMATA: Sony Alpha 7R VUredniki, zbrani v združenju TIPA, so bili soglasni, da je Alpha 7R V občudovanja vreden, odziven in prilagodljiv fotoaparat, ki postavlja nova merila glede lastnosti in funkcionalnosti za profesionalne fotografe. Nudi namreč slikovni senzor polnega formata z ločljivostjo 61 milijonov slikovnih pik, snemanje v ločljivosti 8K, sistem stabilizacije slike, ki omogoča fotografiranje z do 8 stopenj daljšimi časi osvetlitve, ter neverjetno natančno in hitro sledenje in predvidevanje gibanja subjekta z naprednim sistemom samodejnega ostrenja z umetno inteligenco. Zahvaljujoč slikovnemu senzorju Exmor R in procesorju BIONZ XR zmore zajeti velik dinamični razpon v obsegu 15 stopenj osvetlitve, navdušujejo pa tudi njegove razširjene možnosti zajema slike v šibki svetlobi. Ko dogajanje postane hitro in se najpomembnejši trenutki odvijejo v delčku sekunde, lahko fotografi izkoristijo možnost zajema 10 slik na sekundo v polni ločljivosti vse do 583 zaporednih posnetkov v stisnjenem formatu RAW ali do 1.000 zaporednih posnetkov v formatu JPG – seveda z ves čas aktivno samodejno osvetlitvijo in samodejnim ostrenjem.

NAJBOLJŠI PROFESIONALNI FOTOAPARAT ZA USTVARJANJE VSEBIN: Sony ZV-E1
Kompaktno oblikovan fotoaparat polnega formata je zasnovan za ustvarjalce vsebin, ki želijo sami, brez snemalne ekipe in kasnejše obdelave posnetkov, snemati vse vrste prizorov – od takšnih v gibanju pa vse do statičnih. ZV-E1 jim ponuja nove funkcije, podprte z umetno inteligenco, ki omogočajo sledenje premikajočim se subjektom ter zmorejo ustrezno osvetliti in izostriti tudi prizore z več subjekti. S številnimi nastavitvami za kinematografski videz vlogerskih posnetkov je ob tem mogoče doseči različne vizualne učinke ter ustvariti želeno vzdušje. Upravljanje je enostavno in poteka prek zaslona na dotik v fotoaparatu in na daljavo s pomočjo pametnega telefona. Način Dynamic Active Mode prinaša dodatno stabilizacijo slike in nudi še več svobode pri snemanju iz roke, čip z umetno inteligenco pa pametno obreže sliko, tako da je subjekt vedno v središču pozornosti.  Številne možnosti povezovanja vključujejo tudi pretočno oddajanje v živo prek povezave USB. Vgrajeni mikrofon s 3 mikrofonskimi kapsulami se medtem prilagaja smeri zvoka, pri čemer je mogoče izbirati med samodejnim in ročnim preklapljanjem usmerjenosti mikrofona. Še dodaten plus je dostop do Sonyjevega ekosistema Creators’ Cloud, ki omogoča deljenje predstavnostnih datotek in njihovo urejanje v oblaku.

NAJBOLJŠI STANDARDNI FIKSNI OBJEKTIV: Sony FE 50mm F1.4 GM
Z največjo odprtino zaslonke f/1.4 je ta fiksni objektiv iz družine G Master idealen za fotografiranje in snemanje v šibki svetlobi in tam, kjer želi fotograf ostati čim bolj neopažen. Vsestranski objektiv odlikujeta zaslonka z 11 lističi, ki lahko ustvari čudovito zamegljeno ozadje, in možnost bližinskega ostrenja do razdalje 40,6 centimetra. Urednike, člane združenja TIPA, je navdušil tudi z novo zasnovo in možnostmi upravljanja – vključno z dvema gumboma za zadržanje izostritve in obročem za ročno ostrenje z linearnim odzivom – zaradi česar se objektiv izkaže tako pri fotografiranju kot pri snemanju videoposnetkov. Pri zasnovi, ki zagotavlja zaščito pred prahom in vlago, je posebna pozornost namenjena spojem in gumbom, medtem ko sprednjo lečo pred umazanijo dodatno ščiti premaz iz fluora. Kot pri vseh objektivih iz Sonyjeve družine G Master so tudi v tem objektivu uporabljeni posebni elementi, ki zmanjšujejo aberacije in popačenje ter zagotavljajo izjemno ločljivost, ostrino, jasnost in natančnost barv.

NAJBOLJŠI STANDARDNI ZOOM OBJEKTIV: Sony FE 20-70mm F4 G
Sodobni objektivi morajo poleg fotografskih zahtev izpolnjevati tudi potrebe pri snemanju videoposnetkov, vključno s snemanjem vlogov. Sony FE 20-70mm odlično opravlja obe nalogi ter je hkrati odličen objektiv, ki pokriva razpon od širokega kota do standardne goriščne razdalje. V primerjavi z univerzalnimi objektivi 24–70 mm nudi dodatno širino vse do 20 mm na širokem kotu. Snemalcem tako v širokokotnem območju nudi širok vidni kot za snemanje samega sebe in pokrajine, fotografom pa pride široki kot z ostro sliko od roba do roba še posebej prav pri fotografiranju dogodkov. “Portretna” goriščna razdalja 70 mm je medtem idealna za prvoosebne posnetke, intervjuje in prikaz podrobnosti, še posebej v kombinaciji z zaslonko z 9 lističi, ki omogoča doseganje učinka čudovito mehkih neizostrenih delov slike (bokeh). Dva motorja XD zagotavljata tekoče in tiho delovanje samodejnega ostrenja, medtem ko posodobljena zasnova objektiva odpravlja t.i. učinek dihanja med ostrenjem, zamik izostritve in osni zamik. Za dodatno kakovost videoposnetkov pa poskrbi še možnost uporabe načina aktivne stabilizacije slike.

Dodaj odgovor