Kako pripraviti sladke karelske “pite za zeta” (RECEPT)

“Pite za zeta” so tradicionalno sladko pecivo iz Karelije na severozahodu Rusije. Te majhne pite se običajno postrežejo na porokah, krstih in drugih posebnih priložnostih kot simbol gostoljubnosti in ljubezni.

Zgodovina karelskih pit sega več stoletij v preteklost. Regija Karelija na severozahodu Rusije ima bogato kulinarično tradicijo, na katero je vplivala njena lega na meji med Rusijo in Finsko. Pite so prvotno pripravljali s slanim nadevom iz riža, krompirja ali gob in so bile osnovno živilo za kmetovalce v Kareliji.

Sladka različica karelskih pit, znana kot “pite za zeta”, pa je relativno nov dodatek h karelski kuhinji. Legenda pravi, da je v 18. stoletju mati neveste želela s svojim kuharskim znanjem napraviti vtis na bodočo družino svoje hčerke. Pripravila je sladke pite, polnjene s sladkorjem, ki so takoj postale prava uspešnica. Moževi družini so bile pite tako všeč, da so jim začeli praviti “pite za zeta”.

Vendar “pite za zeta” niso le simbol družinske ljubezni. Uporabljali so jih tudi za druge namene, na primer za praznovanje dokončanja hiše ali konca žetvene sezone. V teh primerih so pite spekli v velikih količinah in jih postregli delavcem, ki so pomagali pri gradnji ali žetvi.

Recept za te pite je zelo preprost. Testo je običajno narejeno iz ržene moke, lahko pa uporabite tudi pšenično moko. Nadev je običajno narejen iz sladkorja, nekatere različice pa vsebujejo tudi riž, mleko, maslo, sladkor in rozine. Pite se lahko postrežejo tople ali hladne in se pogosto uživajo s skodelico vročega čaja.

Priprava “pite za zeta” je lahko dolgotrajen postopek, ki zahteva potrpežljivost in spretnost. Testo se tanko razvalja in nato razreže na kroge. Polovica kroga se namaže z nadevom, nato pa se druga polovica prepogne, da se oblikuje polmesec. Robovi se nato stisnejo skupaj, da se pita zapre. Na koncu se pite spečejo v pečici, da se zlato rjavo zapečejo. Obstaja tudi različica, pri kateri jih lahko ocvremo na ponvi. Dajmo jih pripraviti skupaj.

Sestavine za 18 – 20 pit:

Olga Brovkina

  • 1 jajce
  • 2 žlici kisle smetane
  • mleko – 50 ml
  • maslo – 25 g
  • rastlinsko olje za cvrtje – 50 ml
  • moka – 2 skodelici (500 g)
  • 9 žlic skladkorja (pb. 200 g)
  • ščepec soli

Priprava:

1. Pripravite nekvašeno testo. Z metlico stepite jajce.

Olga Brovkina

2. Dodajte kislo smetano, mleko, 1 žlico sladkorja, ščepec soli in stopljeno maslo.

Olga Brovkina

3. Postopoma dodajate moko in gnetite mehko testo, dokler se ne začne odlepljati od rok (v 3-5 minutah).

Olga Brovkina

Olga Brovkina

4. Pustite testo pokrito s krpo 10-15 minut.

Olga Brovkina

5. Testo zvijte v klobaso in narežite na enake kose. Dobiti morate 18-20 kosov.

Olga Brovkina

6. Razvaljajte tanke kroge, ki jih potresite z moko, da se ne zlepijo skupaj.

Olga Brovkina

7. Polovico vsakega kroga potresite s sladkorjem in prepognite na polovico. Z vilicami stisnite robove.

Olga Brovkina

Olga Brovkina

8. Pite ocvrite v dobro segreti ponvi, na obeh straneh namazani z rastlinskim oljem.

Olga Brovkina

9. “Pite za zeta” lahko postrežete s kislo smetano ali marmelado iz barjanske robide, ki dopolni sladek in rahlo pikanten okus pit. Pa dober tek!

Olga Brovkina

Dodaj odgovor