Mors: Kako pripraviti sladko kisli ruski napitek iz jagodičja za vroče poletne dni (RECEPT)

Poletja v otroštvu sem preživljala na dači, zato vem veliko o jagodičju. Naš vrt je poln gredic z ribezom, malinami, višnjami, jagodami in kosmuljami. Nekatere izmed njih so skoraj takoj “izginile” s pomočjo moje sestre in mene. Vse, kar je ostalo, smo uporabili za izdelavo marmelade in kompotov.

Spomnim se, da je pogosto ostalo veliko rdečega ribeza. Čeprav je imel kisel okus, je bil poln arome in okusa. In ker je imel toliko vitaminov, se nam je zdelo škoda, da bi ga zapravili. Zakaj ga ne bi uporabili in iz njega pripravili klasični tradicionalni napitek, mors.

Julija Mulino

Mors je tipična ruski napitek iz jagodičja, ki jo poznamo že od 16. stoletja, ko je bil Domostroj ruski vodnik za gospodinjstvo. V njem je omenjen malinov mors, po eni od različic pa izvor imena mors izhaja iz nemške besede moosbeere, ki pomeni brusnica. Drugi strokovnjaki pa menijo, da ime izvira iz ruske besede moroška (barjanska robida), iz katere so prav tako pripravljali napitek.

Mors se od običajnega soka razlikuje po tem, da se razredči z vodo in se mu doda sladilo. Od kompota pa se razlikuje po tem, da je sestavljen iz svežega soka iz jagodičja. Mors lahko pripravimo iz svežega in zamrznjenega jagodičja.

Mors lahko pripravimo na dva načina. Prvi ne vključuje toplotne obdelave. Drugi način, ki ga imam najraje, uporablja predhodno kuhano pulpo, zato bo potreboval manj sladkorja, saj se kisla pulpa in semena s kuhanjem spremenijo v invertni sirup.

Julija Mulino

Poleti moja družina pripravlja mors iz rdečega ribeza, vedno pa dodamo tudi drugo okusno jagodičje, kot so jagode ali maline. Tako mors ni le zdrav, ampak tudi okusen. Za pripravo morsa so odlične tudi brusnice, višnje, rakitovec ali gozdne jagode.

Velja omeniti, da so pred davnimi časi morsu kot sladilo dodajali med. Če se odločite za dodajanje medu, vam svetujem, da ga uporabite zelo malo in po možnosti takega, ki ima blag okus, ter da ga dodate v mors, ki je bil narejen brez toplotne obdelave.

Mors iz jagodičja lahko postrežemo kot samostojno pijačo z ledom in jagodičjem ali pa ga zmešamo v koktajle.

Sestavine za 1,5 litra morsa:

Julija Mulino

  • rdeči ribez – 200 g
  • maline – 200 g
  • sladkor – 50-100 g
  • voda – 1,5 l

Priprava:

Odstranite rdeči ribez z vejic.

Julija Mulino

Operite ga.

Julija Mulino

Rdeči ribez precedite skozi sito.

Julija Mulino

Maline precedite skozi sito.

Julija Mulino

Dobili boste svež sok iz jagodičja, ki vam bo pozneje prišel prav.

Julija Mulino

Položite iztisnjena semena in olupke od jagodičja v lonec ter dodajte sladkor po okusu. Prelijte jih z vrelo vodo in kuhajte 5 minut.

Julija Mulino

Pokrijte s pokrovom in pustite, da se ohladi.

Julija Mulino

Voila! Dobili boste kompot.

Julija Mulino

Kompot precedite skozi sito.

Julija Mulino

Kompotu dodajte svež sok iz jagodičja in premešajte.

Julija Mulino

Na vroč dan postrezite ohlajenega z ledom in jagodičjem. Uživajte v tem osvežilnem okusu!

Vir: SI.RBTH.com

Dodaj odgovor