Slovenci pojedli več kot 100.000 sladoledov

V letu in pol naročili za več kot 2 milijona evrov sladoleda

Slovenci smo v letu in pol iz trgovin in restavracij naročili več kot 100.000 sladoledov v vrednosti 2 milijona evrov. Najraje imamo sladoled s piškoti, ki ga najpogosteje naročamo ob večerih in koncih tedna, narašča pa tudi prodaja veganskih sladoledov.

Toplo vreme, poletje in počitnice so le nekatere od asociacij, ko pomislimo na sladoled, ki ga tako že od otroštva dalje povezujemo s posebej prijetnimi trenutki. To priljubljeno zmrznjeno slaščico Slovenci na Woltu, platformi za dostavo hrane in izdelkov iz trgovin, naročamo izjemno pogosto.

Raziskava razkriva, da imamo najraje inovativne kremne sladolede z dodatki, kar se jasno odraža na lestvici najbolj priljubljenih okusov. Prvo mesto zaseda sladoled s piškoti (36,2 %), sledi sladoled z okusom karamele (25,4 %), nato čokoladni sladoled s koščki brownija (16,8 %) in sladoled z okusom jagodnega cheesecaka (14,3 %), medtem ko je na petem mestu priljubljenosti sladoled z arašidovim maslom (7,3 %). Sicer najraje posegamo po sladoledih v sladolednih banjicah in lončkih (85 %), sledijo jim ledene lizike, korneti in sladoledi na palčkah.

Mariborčani naročijo več sladoleda kot Ljubljančani

Slovenci sladoled najraje naročamo med 17. in 19. uro, medtem ko četrtino vsega sladoleda naročimo pozno zvečer, in sicer med 20. in 23. uro. Najraje si ga privoščimo v nedeljo, vsekakor pa obstajajo tudi lokalne razlike. V Murski Soboti največ sladoleda pojedo ob ponedeljkih in petkih ter ob nedeljah, medtem ko si ga v Novem mestu najraje privoščijo ob petkih, v Kranju pa ves konec tedna. Zanimiv je tudi podatek, da so na Štajerskem bolj sladkosnedi, saj Mariborčani naročijo kar štirikrat več sladoleda na aktivnega uporabnika kot Ljubljančani. 

Sladoled ni več le sezonski izdelek

Kot omenjeno, sladoled velikokrat povezujemo z vročimi dnevi, zato poletni meseci vedno nakazujejo porast naročanja. S pomočjo spletnih trgovin z dostavo, ki zagotavljajo neprekinjeno hladno verigo, pa se je to začelo spreminjati, saj si doma na kavču, ob prijetnih 22 stopinjah, sladoled lahko zaželimo skozi vse leto. Temu trendu pritrjujejo tudi podatki, saj smo letos marca naročili za 25 % več sladoleda kot lani junija. V zadnjem letu in pol smo največ sladoleda naročili 2. maja 2023. Prav tako je viden tudi porast naročanja sladoleda na dom, ki iz leta v leto raste, saj smo letos marca pojedli skoraj dvakrat toliko sladoleda kot lani v istem obdobju.

Narašča prodaja veganskega sladoleda

Tako kot tudi v drugih prehrambenih segmentih se tudi v segmentu sladoleda ponudba nadgrajuje in širi, predvsem na področju veganskih sladoledov in sladoledov brez laktoze. Prodaja veganskega sladoleda se je v zadnjih treh mesecih povečala za 30 %, najraje pa ga naročamo v Kopru, in sicer v Sladoledarni.

Koliko sladoleda pojemo v primerjavi z evropskim povprečjem?

V Evropi, od koder ta tradicionalna slaščica izvira, je poraba sladoleda velika, na voljo pa je že skoraj več kot sto različnih vrst. Po podatkih agencije EuroGlaces je povprečna poraba sladoleda v Evropi 6,20 litra na prebivalca na leto, medtem ko ga po podatkih Statističnega urada Slovenije povprečen Slovenec poje 4 litre na leto. 

Dodaj odgovor