8 glavnih JUNAKOV sovjetskega vesolja

Legendarne osebnosti iz obdobja raziskovanja vesolja, ki so ga približale.

Jurij Gagarin

Jurij Gagarinna obisku v Veliki Britaniji 11. julija 1961.

Jurij Gagarinna obisku v Veliki Britaniji 11. julija 1961.Daily Herald/Mirrorpix/Getty Images

12. april 1961 je bil dan, ki je spremenil zgodovino. Prvi človek na svetu, Jurij Gagarin, je odpotoval v vesolje in se uspešno vrnil. Po legendarnem potovanju je sovjetska vlada Gagarina takoj poslala na “turnejo” v 29 držav. Gagarin je celo kosil z angleško kraljico Elizabeto II. in prekršil protokol, saj se je fotografiral z monarhinjo. (Na zgornji fotografiji je prikazano, kako Jurija Gagarina na londonskih ulicah pozdravljajo velike množice ljudi, ki mahajo in ploskajo, ko njegova kolona prevozi 14 milj dolgo pot do ruskega veleposlaništva v vrtovih Kensingtonske palače.)

Vendar se vse skupaj ni končalo tako zmagoslavno. Zato je Gagarin svoji ženi Valentini pred zgodovinskim poletom napisal poslovilno pismo. Po žalostnem naključju ga je njegova žena res prejela – vendar sedem let pozneje, po Gagarinovi smrti med poskusnim poletom v bojnem letalu 27. marca 1968.

Valentina Tereškova

Prva kozmonavtka na svetu, junakinja Sovjetske zveze Valentina Tereškova, ki je 16. junija 1963 z vesoljskim plovilom 'Vostok-6' poletela v vesolje.

Prva kozmonavtka na svetu, junakinja Sovjetske zveze Valentina Tereškova, ki je 16. junija 1963 z vesoljskim plovilom ‘Vostok-6’ poletela v vesolje.Dmitrij Kozlov/Sputnik

Hči navadnih sovjetskih delavcev je sama poletela v vesolje. Tega podviga Valentine Tereškove ni ponovila nobena druga ženska – po njej ni nihče več sam poletel v vesolje. 16. junija 1963 je vstopila v orbito in 48-krat obkrožila Zemljo. Polet za Valentino ni potekal gladko, vendar je zaradi dejstva, da se je vrnila, postala legenda. Za sovjetskega voditelja Nikito Hruščova pa je bil to še en razlog za draženje Zahoda. Z neprikritim zadovoljstvom je dejal: “Medtem ko je buržoazija ženske vedno obravnavala kot šibkejši spol, imajo v socializmu ženske enake možnosti.

Sergej Koroljov

Sergej Pavlovič Koroljov s psom pred njegovo izstrelitvijo v vesolje.

Sergej Pavlovič Koroljov s psom pred njegovo izstrelitvijo v vesolje.Sputnik

To je oseba, brez katere ne bi bilo niti izstrelitve prvega sovjetskega satelita niti poleta Jurija Gagarina leta 1961. Sergej Koroljov je glavni načrtovalec sovjetskega vesolja in njegov ideolog. Vodil je vse vesoljske projekte, izvedene v prvih desetletjih vesoljske dobe. Pa čeprav je bil prej, konec tridesetih let prejšnjega stoletja, krivo obtožen in za deset let poslan v gulag. Tam je Korolev ostal do leta 1944, nato pa je prevzel vodenje vesoljskega programa.

Res je, da je širša javnost izvedela, da za glavnimi dosežki stoji Koroljov, šele po njegovi smrti leta 1966 iz nekrologa v časopisu Pravda. Do takrat je njegovo ime ostalo v globoki tajnosti.

Aleksej Leonov

Pilot-kosmonavt ZSSR, junak Sovjetske zveze, polkovnik Aleksej Leonov na Rdečem trgu. Praznovanje 50. obletnice Vsedržavne pionirske organizacije, poimenovane po Leninu.

Pilot-kosmonavt ZSSR, junak Sovjetske zveze, polkovnik Aleksej Leonov na Rdečem trgu. Praznovanje 50. obletnice Vsedržavne pionirske organizacije, poimenovane po Leninu.Jurij Abramočkin/Sputnik

Leonov je postal prvi človek, ki je iz ladje stopil v odprto vesolje. “V odprtem vesolju sem preživel le 12 minut. Zdaj pa lahko rečem, da je vsaka od teh minut zahtevala leto dni priprav na Zemlji,” je dejal po legendarnem poletu leta 1965.

Na Zemlji je bilo namreč nemogoče v celoti simulirati razmere v odprtem vesolju, zato se je Leonovova vesoljska obleka v 12 minutah, ko je lebdela ob vesoljski ladji, nepredvidljivo napihnila. To je upočasnilo vse gibanje. V napihnjenem skafandru se je s težavo vrnil na ladjo, saj je doživel izjemno preobremenitev. Možnosti, da bi v odprtem vesolju končal svoje življenje, so bile zelo velike. Več o Leonovovem podvigu si lahko preberete tukaj.

German Titov

Pilot-kosmonavt, junak Sovjetske zveze, poveljnik vesoljskega plovila 'Vostok-2' German Titov.

Pilot-kosmonavt, junak Sovjetske zveze, poveljnik vesoljskega plovila ‘Vostok-2’ German Titov.Jurij Abramočkin/Sputnik

“Drugi” se ne zapišejo v zgodovino. Toda z Germanom Titovom – Gagarinovim namestnikom v tistem pomembnem letu 12. aprila 1961 – se je izkazalo drugače.

Gagarin je bil uspešen in ni mu bilo treba uporabiti pomoč Titova, vendar je Titov nekaj mesecev pozneje vseeno poletel v vesolje. Star je bil komaj 25 let in do leta 2021 je ostal najmlajša oseba, ki je opravila takšno potovanje (njegov rekord je podrl 18-letni vesoljski turist Oliver Damen). Polet je trajal 1 dan in 1 uro. Tako Titov ne velja le za drugega kozmonavta v vesolju, temveč tudi za prvo osebo v zgodovini, ki je opravila dolg (več kot enodnevni) polet v vesolje.

Konstantin Ciolkovski

Konstantin Eduardovič Ciolkovski (1857-1935), ruski in sovjetski znanstvenik, utemeljitelj teorije medplanetarnih komunikacij, avtor pomembnih odkritij na področju raketne tehnologije, doma med delom. Mesto Kaluga.

Konstantin Eduardovič Ciolkovski (1857-1935), ruski in sovjetski znanstvenik, utemeljitelj teorije medplanetarnih komunikacij, avtor pomembnih odkritij na področju raketne tehnologije, doma med delom. Mesto Kaluga.Sputnik

Konstantin Ciolkovski je izumitelj kozmonavtike. Ta znanstvenik samouk se je na področju vesolja razvijal neuradno: sodobniki v začetku 20. stoletja so imeli Ciolkovskega za čudaka in ga niso jemali resno, on pa je prehiteval svoj čas in verjel v samo možnost vesoljskih in medplanetarnih poletov.

Prav Ciolkovski je znanstveno utemeljil, da je treba za polete v vesolje uporabljati rakete; izračunal je potrebno hitrost za premagovanje Zemljine gravitacije (druga vesoljska hitrost), izumil različice krmiljenja raket, hladilnih sistemov in sistemov za oskrbo z gorivom; v svojem laboratoriju je izdelal prvi aerodinamični cevovod; predvideval je superhitre vlake in še veliko več.

Lajka

Posnetek iz filma

Posnetek iz filma “Prvi sovjetski sateliti Zemlje”. Lajka v kabini ‘Sputnika-2’.Sputnik

“Najbolj kosmat, osamljen in nesrečen pes na svetu.” Tako je o Lajki zapisal New York Times. Laika je 3. novembra 1957 poletela v vesolje in postala prva žival v vesoljski orbiti v zgodovini človeštva. Junaško je prestala vsa usposabljanja in nato vzlet.

Žal je zaradi napake pri načrtovanju Lajka kmalu umrla zaradi pregrevanja. Sovjetske oblasti so to dejstvo prikrile in še sedem dni so krožile novice o počutju domnevno živega psa. In ko tega ni bilo več mogoče prikriti, je bilo rečeno, da so jo uspavali. V resnici Lajka sploh ni imela možnosti, da bi se vrnila na Zemljo. Več o njeni tragični usodi preberite tukaj.

Belka in Strelka

Belka in Strelka po poletu satelitskega vesoljskega plovila s poskusnimi živalmi.

Belka in Strelka po poletu satelitskega vesoljskega plovila s poskusnimi živalmi.Sputnik

Belka (Veverica) in Strelka (Puščica) sta bili običajni psički, najdeni na ulici. Postali sta prvi psički, ki sta se živi vrnili iz vesolja. V vesolju sta preživeli skupaj 27 ur. Njun polet so spremljali v živo, kar se je zgodilo tudi prvič: slika z vesoljske ladje se je z manjšo zamudo prenašala naravnost na Zemljo.

Po analizi rezultatov poleta so znanstveniki prišli do zaključka, da bivanje v vesolju za ljudi ni nevarno. Izstrelitev Belke in Strelke je bila zadnja izstrelitev pred poletom človeka. V 60. letih sta bila najbolj priljubljena psa v državi: njuni portreti so krasili plakate, zgibanke, znamke, razglednice in koledarje.

Poglejte, kako izgleda Rusija iz vesolja!

Vir: SI.RBTH.com

Dodaj odgovor