Crypto mining oziroma rudarjenje kripto valut je ponovno v modi!

Najboljše in najbolj učinkovito orodje za pridobivanje digitalnih kovencav kot so BITCOIN, KASPA in drugi so ponovno ASIC MINERJI oziroma nemenski računalniški strežniki za napredno matematično izračunavanja zahtevnih operacij. Leta nazaj so računalniški navdušenci v tako imenovane mining rige povezovali 3D grafične kartice, ki so primarno namenjene osebnim računalnikom. Danes so te majning rige oziroma mining rige izpodrinili namenski ASIC rudarji narejeni na Kitajskem.

Kaj je KASPA? Kako jo lahko najhitreje rudarite? Foto: KASPA

Kaj je KASPA? Kako jo lahko najhitreje narudarudarite? In zakaj KASPA? Foto: KASPA

Če niste na tekočem, kaj se dogaja na trgu kriptovalut, potem morate vedeti, da je trenutno najbolj profitabilen pristop k rudarjenju takšen z ASIC minerji oziroma računalniki, ki so prilagojeni za rudarjenje specifičnega algoritma.

Med njimi je kar nekaj razlik in vsak ima svoje prednosti ter slabosti. V primerjavi z grafičnimi karticami povezanimi v mining rig pri ASICIH rudarimo samo eno valuto, a je to rudarjenje veliko bolj efektivno. Prednost majning riga oziroma računalnika z več karticami je možnost rudarjenja več različnih kovancev.

Klasične mining rige rešuje modularnost. V zameno za nižjo hitrost rudarjenja (angl. hash rate) in slabšo učinkovitost jih lahko naknadno z programsko modifikacijo prilagodimo za rudarjenje drugih kriptovalut. V zahtevnejših omrežjih pa se tovrstni stroji v nobenem pogledu ne morejo primerjati z ASIC minerji.

ASIC stroji so, kot rečeno, ustvarjeni samo za en namen – rudarjenje točno določene kriptovalute. Imajo superiorno učinkovitost v primerjavi z mining stroji, ki za rudarjenje uporabljajo grafične kartice. Za enako število »izkopanih« kovancev boste z ASIC minerji porabili občutno manj energije, hkrati pa boste to dosegli v veliko krajšem času in za veliko manj vloženih finančnih sredstev.

A vsaka superiornost ima tudi kakšno slabost. Ker so ustvarjeni za reševanje dotičnega algoritma, jih za razliko od standardnih mining strojev ne morete uporabljati za reševanje drugih algoritmov. Kljub temu pa ostajajo najboljša izbira za kripto rudarje, ki želijo premagati ostalo konkurenco in v najkrajšem možnem času narudariti oziroma namajnati največ. Vse, kar vam preostane je, da najdete donosno kriptovaluto.

Trenutno je najbolj vroča kriptovaluta KASPA, za katero so pred kratkim izdelali tudi namenske ASIC minerje, ki jih lahko dobite pri Notesniki.si.

kriptovaluta KASPA ASIC minerji

Kaj sploh je kriptovaluta KASPA in zakaj pridobiva na vrednosti?

Kaspa je kriptovaluta, ki temelji na odprtokodnem, decentraliziranem in popolnoma razširljivem protokolu. Je Layer-1 blokovna veriga, ki v primerjavi z Bitcoinom in ostalimi valutami obdeluje bloke na drugačen način.

Preprosto povedano, Kaspa temelji na protokolu GHOSTDAG/PHANTOM, ki uporablja razširljiv in posplošen konsenz Bitcoina, kot si ga je na začetku zamislil njegov ustanovitelj Satoshi. To pomeni, da je v teoriji enako varen kot Bitcoin, ampak z nekaj prednostmi. Namesto da bi opustil vzporedne bloke, kot to počno nekatere blokovne verige, jim protokol PHANTOM omogoča soobstoj in jih razporedi v soglasju.

Kaspa prav tako izkorišča Bitcoinov koncept dokazila o delu (angl. Proof-of-Work; PoW) in izolirano stanje, ki temelji na UTXO (neporabljeni transakcijski izhodi). Sodi pod tako imenovane deflacijske valute in enako pomembno je, da ni bilo nobenega pred-rudarjenja, kar pomeni, da večje število kovancev ni že od začetka v lasti ustanoviteljev in prvih podpornikov.

Kar ločuje Kaspo od drugih kripto projektov, je njena sposobnost ustvarjanja večjega števila blokov, hkrati pa ohranja raven varnosti, ki jo zagotavljajo druga okolja PoW. Trenutno se protokol ponaša z enim blokom na sekundo, vendar njegovi razvijalci načrtujejo povečanje zmogljivosti na 10 ali celo 100 blokov na sekundo.

ASIC minerji in njihova učinkovitost rudarjenja kriptovalute KASPA

Potencial kriptovalute KASPA je pomenil, da je razvoj namenskih ASIC minerjev neizogiben. Na spletni strani imate na voljo tri različne stroje glede na vaše potrebe in dolgoročne načrte.

ASIC miner ICERIVER KS0 je »osnovna« konfiguracija za začetek rudarjenja kriptovalute KASPA. Čeprav smo jo označili kot osnovno, ima izredno visok »hash rate« 100 Gh/s in pri tem porabi samo približno 65 W/h. Za lažjo primerjavo, grafična kartica GeForce RTX 3070 ima povprečen hash rate 500 MH/s, kar je neprimerljivo manj, obenem pa porabi občutno več energije. Zaloga MB in takojšnja dobava za 999 EUR z DDV! Odlilen vstopni model za začetnike! Možen je tudi nakup več takih modelov in povezava v mrežo ter rudarjenje več strojev na eno denarnico.

ICERIVER KS3M je velikan med velikani s hitrostjo rudarjenja 6000 GH/s pri porabi 3400 W/h in bo na voljo konec septembra 2023. V prednaročilu velja akcijska cena 21.499 EUR z DDV!

ASIC minerji za zelo različne kripto rudarje. Če vas zanima, v kolikšnem času si boste povrnili začetni vložek, lahko v kalkulator, ki ga najdete na Notesniki.si, vnesete svoj znesek, sistem pa vam bo podal približen čas povrnitve stroškov.

Za še več informacij o ASIC minerjih za kriptovaluto KASPO in možnosti nakupa obiščite www.notesniki.si

Dodaj odgovor