Kefir: Kako pripraviti zdrav ruski mlečni napitek (RECEPT)

Kefir je fermentirani mlečni napitek, ki ga pripravljaljo iz kravjega mleka z dodajanjem živih bakterij. Za kraj izvora kefirja velja območje okoli gore Elbrus na severnem Kavkazu. Kefirske kulture so visoko cenili gorski prebivalci na Kavkazu, zato so jih strogo varovali kot skrivnost.

Množična proizvodnja kefirja se je v Rusiji začela v začetku 20. stoletja po zaslugi prizadevanj mlekarja Nikolaja Blandova na zahtevo Vseruskega zdravniškega združenja. Leta 1906 je Blandova uslužbenka Irina Saharova odšla na Kavkaz, da bi se naučila skrivnega recepta za kefir.

Obstaja zgodba, da jo je kot nevesto ugrabil bogat lokalni posestnik; takšne “poroke” so pravzaprav nekakšna lokalna tradicija. Da bi incident rešila sporazumno, je kot odškodnino zahtevala bakterijsko kulturo kefirja. Po drugi zgodbi pa naj bi kavkaški lastnik zemljišča Irini podaril recept po lastni dobri volji brez kakršnekoli ugrabitve.

V sovjetskih časih je bil kefir zelo razširjen in ga je užival ves narod. Vsi v ZSSR so poznali značilno pollitrsko stekleno steklenico s svetlo zelenim pokrovčkom, v kateri se je prodajal kefir. Rusi še vedno močno verjamejo, da ima kefir zdravilne lastnosti za številne bolezni in da je pomemben za splošno odlično zdravje.

Kefir ima tako kot drugi fermentirani mlečni izdelki probiotični učinek. Ljudje ga ne pijejo zaradi blagega okusa, temveč za ohranjanje in izboljšanje zdravja črevesja, zlasti za obnovitev kolonij dobrih bakterij v črevesju po jemanju antibiotikov. Na splošno kefir izboljšuje presnovo.

Če želite kefir pripraviti doma, lahko to enostavno storite zelo preprosto z mlekom in kislo smetano, ki vsebuje baktericidne mlečnokislinske mikroorganizme. Če jih dodate pasteriziranemu mleku, lahko pripravite pijačo, podobno kefirju. Z uporabo sveže in kakovostne kisle smetane boste pri fermentiranju mleka z mlečnokislinskimi bakterijami dosegli najboljši rezultat.

Sestavine (za 2 obroka):

Julija Mulino

  • 500 ml kravjega mleka
  • 50-100 g kisle smetane

Priprava:

Zavrite mleko, dokler se ne pojavi pena.

Julija Mulino

Pustite, da se popolnoma ohladi.

Julija Mulino

Precedite skozi cedilo in prelijte v kozarec.

Julija Mulino

Dodajte kislo smetano. Več kisle smetane kot boste dodali, gostejši bo kefir.

Julija Mulino

Kozarec tesno zaprite s pokrovom. Pustite na sobni temperaturi 24 ur.

Julija Mulino

Žive mlečne bakterije bodo začele proces fermentacije.

Julija Mulino

Postavite ga v hladilnik. V nekaj urah je vaš kefir pripravljen.

Julija Mulino

Pa dober tek in veliko zdravja!

Vir: RECEPT

Dodaj odgovor