O piškotkih

Piškotki niso nič novega, vsi obiskovalci spletnih strani imamo na svojih računalnikih, tablicah, mobitelih shranjenih že veliko piškotkov z različnih spletnih strani. Novo je zgolj to, da je z novo zakonodajo (ZEKom-1) prišlo do sprememb glede obveščanja oz. soglašanja obiskovalcev z njihovo uporabo.

Kaj so piškotki?

So male besedilne datoteke, ki jih večina spletnih mest shrani v naprave, s katerimi uporabniki dostopajo do interneta z namenom prepoznavanja posameznih naprav, ki so jih uporabniki uporabili pri dostopu. Njihovo shranjevanje je pod popolnim nadzorom brskalnika, ki ga ima uporabnik – ta lahko shranjevanje piškotkov po želji omeji ali onemogoči. Piškotki niso škodljivi in so vedno časovno omejeni.

Zakaj so piškotki potrebni?

So temeljnega pomena za zagotavljanje uporabniku prijaznih spletnih storitev. Interakcija med spletnim uporabnikom in spletnim mestom je s pomočjo piškotkov hitrejša in enostavnejša. Z njihovo pomočjo si spletno mesto zapomni posameznikove preference in izkušnje, s tem je prihranjen čas, brskanje po spletnih mestih pa bolj učinkovito in prijazno.
Nekaj konkretnih primerov uporabe piškotkov:
  • za boljšo uporabniško izkušnjo spletne strani obiskovalcem prilagodimo prikaz vsebine glede na pretekle obiske
  • za shranjevanje izbire pri ustvarjanju ožjega izbora naprav in ponudbe ter njihove primerjave
  • na delih spletnih mestih, kjer je potrebna prijava, vas ohranimo prijavljene
  • za prepoznavanje vaše naprave (računalnik, tablica, mobitel), ki omogoča prilagajanje prikaza vsebine vaši napravi
  • za spremljanje obiska, kar omogoča preverjanje učinkovitosti prikaza vsebin in ustreznosti oglasov ter stalno izboljšavo spletnih strani
  • za delovanje določenih storitev so nujni (npr. spletne banke, spletne trgovine in druge oblike e-poslovanja, …)

Nujno potrebni piškotki za delovanje spletnega mesta

Ti piškotki so nujni za pravilno delovanje spletne strani in osnovne funkcionalnosti. Uporabnikom omogočajo delovanje prijaznih spletnih storitev ter osnovno uporabniško izkušnjo.
Piškotki za napredno oglaševanje
S temi piškotki si oglaševalci pomagajo pri analiziranju uporabnikov, ki so videli njihov oglas, preprečevanju zlorab, prilagajanju oglasnih sporočil, spremljanju učinkovitosti oglaševalskih akcij ter druge za njih nujne aktivnosti.
Oglaševanje je naš edini vir prihodkov. Brez omogočenega naprednega oglaševanja na naši spletni strani uporabnikom ne bi mogli nuditi brezplačnih vsebin in storitev. Če se uporabnik ne strinja z uporabo piškotkov za napredno oglaševanje, mu lahko ponudimo le omejen dostop do vsebin.
Ime piškota
Namen
Čas poteka
Podjetje
visitor, ih
Statistika ogledov oglasov
4 leta
ADpartner
gnk_g, isp
Statistika ogledov oglasov
1 mesec
ADpartner

Piškotki družabnih omrežij ter spletna analitika

Ti piškotki omogočajo boljšo uporabniško izkušnjo ter dodatne funkcionalnosti, ki jih brez njihove uporabe ne bi morali nuditi. Piškotki družabnih omrežij omogočajo deljenje vsebin in povezovanje s prijatelji na družabnih omrežjih. Napredna spletna analitika nam omogoča, da spremljamo uporabo spletne strani ter jo tako izboljšujemo in nadgrajujemo.
Ime piškota
Namen
Čas poteka
Podjetje
_utma
Statistika ogledov spletne strani
2 leti
Google Analytics
_utmb
Statistika ogledov spletne strani
30 minut
Google Analytics
_utmc
Statistika ogledov spletne strani
Trajanje seje
Google Analytics
_utmz
Statistika ogledov spletne strani
6 mesecev
Google Analytics

Nastavitve piškotkov

Na podlagi zgoraj pridobljenih informacij si lahko nastavite, z uporabo katerih skupin piškotkov se strinjate.
Nujno potrebni piškotki za delovanje spletnega mesta
Piškotki za napredno oglaševanje
Piškotki družabnih omrežij ter spletna analitika
Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate tudi v vašem spletnem brskalniku.
Za informacije o nastavitvah za piškotke izberite spletni brskalnik, ki ga uporabljate.

Izjava o zasebnosti in pravno obvestilo

Zasebnost obiskovalcev spletnega medija www.Globalno-Aktualno.com je za nas izjemnega pomena. Ta dokument o politiki varovanja zasebnosti opisuje tipe osebnih podatkov, ki jih sprejmemo in hranimo na www.Globalno-Aktualno.com in kako jih uporabljamo.

Dnevniške datoteke

Tako kot večina preostalih strani, tudi na Reporter.si uporabljamo t.i. dnevniške datoteke (Log Files). V teh datotekah zapisujemo informacije o IP naslovu, vrsti brskalnika, spletnega internet ponudnika (ISP), oznako datuma in časa, vstopne in izstopne strani in število klikov. S temi podatki analiziramo trende, administriramo spletno stran, sledimo premikanju uporabnikov na naši spletni strani in zbiramo demografske podatke. IP naslov in drugi podobni podatki niso povezane z drugimi podatki, na podlagi katerih bi vas lahko osebno identificirali.

Piškotki (Cookies)

Spletni medij www.Globalno-Aktualno.com uporablja piškotke, v katerih shranjuje podatke o tem, katere strani uporabnik obišče in spremeni vsebino spletne strani glede na vrsto brskalnika ali glede na druge podatke, ki jih pošlje uporabnik preko brskalnika.

DoubleClick DART piškotki

Google, kot tretja stranka, uporablja piškotke za prikazovanje oglasov na spletnem mediju Reporter.si. – Google uporablja DART piškotke, ki mu omogočajo, da prikazuje oglase uporabnikom glede na njihovo obiskovanje spletnega medija Reporter.si in drugih spletnih strani. – Uporabniki lahko zase izključijo uporabo DART piškotka tako, da obiščejo spletno stran – www.google.com/policies/privacy/ads/
Upravljalec spletnega medija www.Globalno-Aktualno.com torej na lastnih računalnikih ne hrani podatkov o uporabnikih. Hranijo in obdelujejo pa jih po splošnih pogojih Google Analytics in vaš spletni brskalnik.
Kako onemogočiti piškotke v brskalniku ?

Če želite onemogočiti uporabo piškotkov, lahko to nastavite v vašem brskalniku. Natančnejše informacije o tem, kako to naredite, najdete na spletni strani vašega brskalnika.

E-mail kampanje in e-novice so trenutno izklopljene

Trenutno pri www.Globalno-Aktualno.com tudi ne izvajamo kampanj e-obveščanja in nimamo shranjenih baz podatkov naših uporabnikov na lokalnih računalnikih ali podatkovnih nosilcih in jih zato tudi ne obdelujemo ali arhiviramo.

Pogoji uporabe spletnega portala

Nahajate se na spletnem portalu www.Globalno-Aktualno.com . Vaš dostop do tega spletnega portala in njegovo uporabo urejajo ta splošna pravila kot tudi nekateri zakoni. Prosimo, da splošne pogoje pazljivo preberete. Z vstopom na spletni portal potrjujete, da ste s temi splošnimi pogoji seznanjeni, da z njimi soglašate ter da vas določbe teh splošnih pogojev zavezujejo.
Avtorske pravice ima www.Globalno-Aktualno.com Vsebine, objavljene na spletnih straneh, je dovoljeno pregledovati in reproducirati samo za lastne potrebe. Spreminjanje, prepisovanje, razmnoževanje ali razširjanje na kakršenkoli drug način brez pisnega dovoljenja www.Globalno-Aktualno.com je prepovedano.

Nezakonita ali prepovedana uporaba

Kot uporabnik portala se obvezujete, da le-tega ne boste uporabljali za nezakonite ali pogojem uporabe nasprotujoče namene. Portala ni dovoljeno uporabljati na način, ki bi lahko poškodoval, onemogočil, preobremenil ali škodil www.Globalno-Aktualno.com . Ravno tako ni dovoljeno onemogočanje ali oviranje uporabe drugim uporabnikom portala.

Varovanje zasebnosti

www.Globalno-Aktualno.com spoštuje zasebnost uporabnikov spletnega mesta in jo bo tudi skrbno varovala. Podatki o uporabi spletnega mesta, ki se bodo zbirali avtomatsko in ne omogočajo vpogleda v osebne podatke, bodo uporabljeni z namenom izboljšanja uporabe spletnega mesta.

Omejitev odgovornosti

www.Globalno-Aktualno.com se bo na vse načine trudila zagotavljati najbolj točne in najnovejše podatke na svojih spletnih straneh, vendar opozarja, da so besedila informativnega značaja in zato ne jamči in ne prevzema nobene odgovornosti za njihovo točnost in celovitost strani. Vsi uporabniki spletnih strani objavljene vsebine uporabljajo na lastno odgovornost.

Pravila pri komentiranju objavljenih člankov

Komentiranje člankov je onemogočeno na portalu www.Globalno-Aktualno.com . Lahko pa komentirate na spletni strani, ki jo imamo na portalu Facebook.